Är karate lätt?

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/5/b/e/ogrkarate.se/httpd.www/blogg1/wp-includes/formatting.php on line 4382

Det finns nog några som tror att det är lätt. Och framförallt önskar att det vore lätt.Jag tror inte att karate är lätt, och tyvärr är min erfarenhet att det inte blir lättare heller. Missförstå mig rätt nu, efter att ha tränat ett antal år så kommer vissa saker självklart att bli lättare, men det handlar inte om att karaten i sig är lätt. Det handlar om att man har anpassat sig och vant sig vid belastningen och kunnat ta sig an nya målstolpar och nivåer. Men borde det då inte bli lättare? Trots att jag skrev ovan att det inte blir det. Man kan tycka att det borde bli det, men ju mer man tränar och ju mer man utvecklas och når nya nivåer, desto mer detaljer kan man fila på i ställningar, tekniker, kata, Hojo undo osv. Det slutar inte ens där.. Att träna karate är att eftersträva perfektion och total kroppskontroll, men kan vi nå det? Jag tror vi kan komma nära, ibland väldigt nära, en av tusen kanske vi till och med hittar det. Men sen är det 999 gånger tills nästa gång. Det handlar som sagt inte om att nå perfektion utan att eftersträva det, i allt man gör

 

Vi pratar mycket om hur och framförallt varför vi bör träna på ett visst sätt i förhållande till det vi gör på träningarna. Varför ”blockerar” vi som vi gör, varför hamnar handen där och varför låser handen där osv. Det är för att allt vi gör har ett syfte och en mening. Ibland, inte ofta så börjar vi från det andra perspektivet hur något ska se ut (främst kanske hos nya elever) för att sen förklara varför det ser ut så. Igår under Katapasset så hamnade vi i bägge delar, varför och hur. Ofta är ett varför i kataträning antingen för att spara kraft eller för att kata och bunkai inte är samma sak (det händer att man blandar in bunkaier i katorna ibland). Men hur och varför är viktigt till och med i Tachikata, där vi inte har några blockeringar eller slag! 

 

Hur ska vi lägga tryck på den bakre foten när vi går till nekoashidachi. Hur ska vi vrida höften för att inte tappa trycket och gå upp i höjd. Hur ska vi vrida tillbaka höften och framförallt den bakre foten för att få en stabil, stark nekoashidachi för att täppa till mellan låren utan att skada knäna. Alla dessa hur leder i det här fallet till slutprodukten. 

 

Det jobbades på riktigt bra under gårdagens pass och vi tränade hela spannet från Kururunfa till Tachikata. Mellan 33-35 kator per individ räknade jag det till från det att uppvärmningen var klar. 

 

Snart är det dags för nybörjarpass följt av sanchinpass, vi ses i Dojon!

Arigatou gozaimashita!