Idrottsfritids, idrottsprofil, uppvisning och 7 pass!!

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/5/b/e/ogrkarate.se/httpd.www/blogg1/wp-includes/formatting.php on line 4382

Nu har det varit så där roligt igen att jag inte riktigt hunnit med att skriva om allt som har gjorts nä det ha varit som mest aktuellt men här kommer en kort sammanfattning av vad vi har gjort de senaste elva dagarna (enbart de pass där jag själv varit med som vanligt).

 

Måndag 7/11 

Andra omgången idrottsfritids på Rombergaskolan för den här terminen. Vi byggde vidare på de grunder som vi hade tränat passet innan och övade dessutom en del enkla men ändå praktiska applikationer som eleverna skulle kunna ha nytta av. Vi påtalade varje pass de viktigaste sakerna gällande karate och självförsvar:

Vi lär oss attackera för att förstå hur blockeringarna ska fungera och bli så effektiva som möjligt.

Karate (vår stil) är för självförsvar, inte för att gå ut och slåss. 

Identifiera våldsamma situationer och lära sig att inte vara där våldet är.

Påkalla uppmärksamhet från folk runtomkring

Vi gjorde några av våra mer grundläggande tekniker, tsuki (slag), ukemi (fallteknik), uke (blockering/mottagning) och keri (spark) och kopplade ihop det som avrundning på passet. Det är lite klurigt att hinna mer på bara 45 minuter, men tidspress är också en utmaning att anpassa sig till ;)!

Tisdag 8/11

Prova-på-pass med St:Ilianskolans idrottsprofil åk 7! Här fick halva idrottsprofilen prova karate. Vi började med en väldigt kort version av vår Junbi undo (förberedande övningar), det vi vanligtvis kallar för uppvärmning. Efter det så fick eleverna prova några slag, i ställningarna, Heikodachi och Shikodachi. De fick också prova lite  maegeri från Zenkutsudachi, kosa (juji) uke mot både slag och spark. Utöver det här så gick vi också igenom bakåtfall, hur viktigt det är att våga använda rösten samt ett lätt alternativ för att avvärja en knuff (samma tekniker som idrottsfritids fick prova på), de fick också se några andra förslag på lösningar och höra att det tar tid att ta sig dit, man måste börja från början och sen jobba sig uppåt.

Onsdag 9/11

Falltekniker och kast stod på schemat förra veckan! Med miniorna så hann vi falla bakåt, åt sidan och framåt. Det är inte så lätt som det kan verka ibland men det är ju som jag själv brukar säga ”Det är inte kul om det är lätt”. Även fast det blir lättare och lättare ju mer man jobbar på det. Förutom det så gjorde vi en ganska snäll variant på Nagewaza 1 där vi inte slår mot ukens (mottagare av tekniken) huvud utan lägger handen på axeln och lägger ner motståndaren istället.

 

Med nybörjarna så gjorde vi i stort sett samma pass som med miniorerna men en aning mer detaljerat. Tyvärr hann vi inte kasta något förra veckan men, kast är inte graderingskrav förrän 6 kyu (grönt bälte) så det gör inget.  

Torsdag 10/11

Juniorerna började med en uppvärmning som var ukemi/nagewaza inspirerad vilket följdes av mängdträning i ukemi, bakåt sida och framåt. Efter det så var det kast även för dem och om jag inte minns helt fel så tränades kasten 1-6  under passet. Alltså två stycken kast mot rakt slag, ett mot fasthållning bakifrån, två mot maegeri och ett kast mot mawashigeri. Kasten liksom fallteknikerna mängdtränades och då det var fyra instruktörer (inkl hjälptränare) i dojon så fick alla juniorer mycket uppmärksamhet och guidning under passet.

 

Seniorerna värmde upp med en mer traditionell uppvärmning och när den var klar så fokuserade vi på Nage waza 7 och 6. Huvudfokus under passet var att skapa kontroll och behålla den när vi kastar. Detta för att vi inte vill ha en massa framochtillbaka ”vem är det som kör egentligen” utan när vi har tagit kontroll så vill vi behålla den till dess att vi är klara. Den här principen är densamma oavsett vilket kast vi hamnar i 1-8 delar samtliga tre nycklar och samma principer även fast de ser helt olika ut.

Söndag 13/11

Söndagen stavades Kobudo i vår dojo, enbart Bojutsu tränades i söndags för de som kom loss från Farsdagsfirandet. Vi tränade på de tekniker som vi lärde oss på seminariet som vi var på den 22/10, Jodan uchi, Chudan mae tsuki, Gedan furi age uchi och Maki otoshi. Det är inte helt lätt att träna dessa tekniker men väldigt, väldigt intressant och jag älskar känslan det ger mig att få lära mig något som jag inte kunde förut och få känna mig som en nybörjare igen! Det är en bra känsla att försöka hitta då och då.

Måndag 14/11

Återigen pass med idrottsfritids! Vi gjorde i stort sett samma saker som måndagen innan men innan vi kunde göra det så var jag tvungen att göra 23 (deltagarantalet just då) 8-åringar besvikna. Jag hade nämligen lovat att jag skulle ta med gummiringarna så att de kunde få öva den nedtagning vi sen skulle göra mot knivattack. Det blir så ibland för mig eftersom att jag vill lära ut allt med karaten till alla som är nära och helst göra det nyss, men efter diskussioner med kloka vuxna så insåg även jag det något opassande med att lära 8-åringar hugga mot varandra. Det behövdes faktiskt inte ens nån förklaring, jag vet ju att det är så! Men vi avslutade likväl passet med den neddragningen ändå, fast utan kniven givetvis.

Tisdag 15/11

Inledde dagen (karatemässigt) med prova-på-pass för andra halvan av idrottsprofilen åk 7 och vi gick in med samma upplägg som gången innan, på det stora hela gick det bra trots att den här halvan var lite pratigare vilket gjorde att vi inte hann lika långt med dem. Men har vi möjlighet så kommer vi gärna tillbaka och kör igenom det så att samtliga 7or har ungefär samma grundförståelse för vad vi gör =)

 

Seniorpasset var (tyckte jag) hur kul som helst! Vi som skulle till Sigtuna förövade en sista gång medan resten av gruppen värmde upp (kumite tänk i uppvärmningen den här veckan). Efter det så var det yakuso- och Ipponkumite för eleverna med vita bälten medan samtliga färgade bälten jobbade bunkaier från Saifa och uppåt. Det enda paret som var undantaget från det var det par jag ingick i av den enkla orsak att det var viktigare att den jag jobbade med fick öva än att jag själv skulle öva. Mer av det ikväll kan jag lova! Sånt här är kul =).

Onsdag 16/11

Dagen S!

  
Igår morse var vi tre stycken (en tröttare än de andra) som åkte iväg till Sigtuna för att hålla en kort uppvisning med syftet att visa för gymnasieeleverna lite av det vi gör. Orsaken till detta är att vi har startat upp en gren i Sigtuna under paraplyet som är O.G.R Karate – 順道館. Ett klipp på uppvisningen kan man se här.

 

På kvällen så var det miniorpass som vanligt på onsdagarna och jag måste säga att det är hur kul som helst att träna den gruppen! Tricket gäller att hitta rätt nivå mellan karate och mer avslappnade sätt att träna. Jag är dock alltid glad när jag går dit men gladare efteråt, det är världens boost att ha så många glada, nyfikna och duktiga barn som vill träna. Igår var vi in på Kumitespåret även med miniorerna och började med san dan uke med ganska långt avstånd för att sen ta oss närmare och närmare varandra och lägga på kontakt. Efter det, karatekull kumitestyle, mer san dan uke, följt av yakusokumite och avslutningsvis ”röda lyktan stopp”. Kort och gott, ett riktigt kul pass helt enkelt =)

  

Så, det där ska vara allt som jag varit med om senaste 11 dagarna och ikväll är det pass igen! Vi ses i dojon!

Arigatou gozaimashita!