Kamp!

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/5/b/e/ogrkarate.se/httpd.www/blogg1/wp-includes/formatting.php on line 4382

I onsdags och i torsdags så har det varit kamp i dojon! På miniorpasset, nybörjarpasset och i går på seniorpasset så har det varit kamp på schemat. Trots det så har vi ”bara” tränat kihon. 

 

I onsdags så tränade vi mycket ställningar med miniorerna framförallt Sanchin-, Zenkutsu- och Shikodachi och det är mer kamp än vad man kan tro att jobba ställningar, det är definitivt en kamp mot sin egen kropp i början. När man inte är van så blir allt en kamp trots att vi eftersträvar ett naturligt tillstånd för kroppen i våra ställningar så gör ovanan att det blir svårt (vilket är helt naturligt). Vi tränade också en del Sandanuke och nu när vi har en hjälpinstruktör med på passen så kan vi börja göra mycket mer och ändå inte riskera att tappa kontroll eller försumma alla roliga moment som vi lägger in på miniorpassen.

 

På nybörjarpasset så tränade vi Chiishi och Makiwarajust för att jobba med styrka och teknik i slagen och blockeringarna som vi har i vår stil. Det behövs egentligen inte sägas men båda dessa moment är också en väldig kamp men här inte lika mycket mot sig själv som när man jobbar med ställningar. Chiishi är en kamp mot den tyngd som man helt plötsligt har satt i handen framför sig och makiwara är en kamp mot dålig teknik där ett misstag kan kosta i skador som inte är kul. Därför fokuserade vi enbart på teknik på makiwara i onsdags med mitts som träffyta för att minimera riskerna. 

 

Igår på seniorpasset så tränade vi också där kata och kihon med inslag av kamp. Först och främst: kata träning blir vad man gör den till, bara träningen i sig kan göras mer eller mindre ansträngande och därför bli mer eller mindre kamp. Utöver det så föreställer jag mig alltid en motståndare i alla mina rörelser för att öka och faktiskt göra katan till en fysiskt kamp varje kata jag tränar. Men utöver att katan kan vara en kamp så la vi också här in Chiishi och Makiwara för de yngre eleverna medan de äldre eleverna fick fokusera på bunkaier. Allt detta medan man utgick från sina kator – börja med din senaste kata, kör den 3 gånger, byt till nästa, när du kommer till en kata som en yngre elev har som sista kata, då hämtar du den och så kör ni tillsammans därifrån och så vidare.

 

Själva bytena och upphämtningen till nästa kata var nog det som blev lite förvirrande men inte så pass att jag känner att det är något vi ska sluta med. Att få träna sina kator på egen hand OCH tillsammans med andra lär oss väldigt mycket både om oss själva men också katans rytm och grundläggande tekniker.

 

Snart är det dags för helg och den är fullspäckad med först dubbelpass och det följs upp av yudanshapass på söndag, roligt, roligt! Vi ses i dojon!