Kata och kast.

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/5/b/e/ogrkarate.se/httpd.www/blogg1/wp-includes/formatting.php on line 4382

Sen det senaste blogginlägget har det gått lite tid nu, det har varit två torsdagspass, ett lördagspass, Yudanshapass, två tisdagspass, miniorpass, nybörjarpass och två torsdagspass till! 

 

De pass jag var med på under den tiden är de jag känner är mest rättvisande att skriva om så här kommer de i fallande ordning.

 

Seniorpasset förra torsdagen

Förra veckan var det katavecka och mycket fokus på att få tänka detaljer själv. Det blev så i tisdags och det var något som jag spann vidare på i torsdags. Den stora skillnaden var att vi gjorde ”högre” kator, Geki sai ichi – Seiyunchin. Vi jobbade katorna ett antal gånger i olika intensitetsnivåer och ”kände” oss fram i katan för att försöka hitta någon utmärkande detalj vi ville jobba mer med.

Under den uppvärmning som vi komprimerade något (tidsmässigt inte innehållsmässigt) provade vi två nya moment som gav mer insikt och djup. En övning var för att få lägre ställningar och den andra gick ut på att använda bältet ungefär som en sele för att förhindra ryggen att böjas när vi sparkar maegeri. Att vi vill undvika det är för att det ger sämre hållning, stabilitet och skjuter fram huvudet när vi sparkar vilket utsätter os för större kontringsrisk.

 

Lördagspasset

Var väldigt kul och efter uppvärmningen så tränades kata, kihon, falltekniker, makiwara, dachi (ställningar), hojo undo och randori, hela paketet alltså! Dessutom hade vi en minior med på lördagen för första gången på ett tag och det var kul för det gjorde att vi hade deltagare från samtliga åldersgrupper där i lördags. Jag hoppas att vi får fler och fler ur varje grupp som orkar sig upp och upptäcker fördelarna med att träna ett pass extra i veckan.

 

 Yudanshapasset

Förra söndagen så blev inriktningen på Yudanshapasset kata, mawashigeri och hojoundoträning. Skönt och tungt! Kata sanseiru till Seisan jobbades det med och alla grundövningar som vi har satt i Chiishi.

 

Seniorpasset i tisdags (satt jag och tittade)

I tisdags satt jag på bänken och observerade då jag kom lös från mitt kvällsjobb. Det jag mötte när jag kom till dojon var nage waza 8 och 4. Det här var ingen chock eftersom jag och shidoin Sofia har beslutat att vi ska gå baklänges med kasten den här terminen för de som har graderat på kast tidigare. Vi kommer alltså att börja med de svårare kasten och jobba oss ner mot de lättare kasten allt eftersom terminen rullar på.

Miniorpasset

I onsdags var det första miniorpass jag hållit den här terminen som officiellt huvudansvarig för gruppen. Jag fick också hjälp av Shidoin Daniel, vilket var väldigt värdefullt då vi kunde göra lite mer på den korta tid som vi ändå har på onsdagarna. I huvudsak så tränade vi på falltekniker och förberedande tekniker till att kunna kasta såsmåningom. Självklart lekte vi också lite karatekull och försökte oss på en variant av taisabak där vi skulle jaga varandra ungefär som i kull. Det är väldigt intressant att se vad och hur saker uppfattas, samt var man lägger ribban för högt. Ytterst lärorikt att träna den yngsta grupp vi har för sin egen utveckling skull.

Torsdags.

Var liksom i tisdags präglat av kast. Efter en uppvärmning som var riktad mot nage waza och ukemi så började vi kasta utan några omsvep. Och vi hann långt vilket var jättekul. Eftersom att alla inte var med i tisdags (mig själv inräknad) så började vi med att ”bara” träna tekniken utan själva kastet för att sen gå vidare till kastet. På båda mattorna så kom vi tre kast, 8-6 och 4-2.  Vilket är bra för det visar på en bra utveckling gällande kasten i vår klubb. Vi gick också igenom några grundprinciper för de kast vi hade gått igenom under kvällen innan det var dags att stretcha och avsluta.

 
När man tänker rätt men inte genomför tanken då kan man även lägga till helgens pass i det här inlägget (som skulle publicerats i fredags).

 

Lördag

På första passet i lördags så tror jag att allt utom Sanchinkata och kakie tränades, vilket betyder att det var fullt ös från uppvärmning till avslut! Dessutom så hade vi medlemmar från alla åldersgrupper igen vilket var väldigt kul. Med tre instruktörer på plats så fick alla mycket uppmärksamhet och även fast jag själv inte hann fram till alla medlemmar (jag tror jag missade två för att de andra instruktörerna var snabbare än jag) så hann jag åtminstone prata med alla.

 

Mellan pass nummer ett och två så var det möte där vi främst riktade oss till seniorerna men alla som ville fick vara med och delta. 

 

Efter mötet så var det ÄNTLIGEN dags för årets första CrossKaratepass! Riktigt skönt, roligt och som vanligt rätt så jobbigt, men alla jobbade på bra och vi kom ut starkare på andra änden. Det här följdes av viss kataträning men framförallt nage waza träning. Den senare gick mot att bli ett diskussionsforum mot slutet, vilket timme fyra på en lördag är helt ok och till och med bra. Jag personligen fick ut mycket av det genom frågor och tankar som lyftes. En av de huvudsakliga tankarna jag tar med mig är något jag sagt förut men som ändå är viktigt att påminna om, kasten är inte skrivna i sten. Trots att det är ett arv vi bär med oss så är det precis som allt utom junbi undo och kata, öppet för att ändras och utvecklas. Tills vidare kommer vi att ha kvar det som det ser ut idag dock och fortsätta utveckla kasten som ett delmål snarare än något som är primärt.

 

Yudanshapasset

I söndags bestod mångt och mycket av Geki sai Ichi, tankar och principer som gäller i kata och bunkai. Bunkaier i allmänhet och renzoku bunkai från honbu dojo. Vill man se en kort (tyst) sammanfattning av hur det kan kännas på mottagaränden klicka här

 

Nu är det dags att sluta blicka bakåt och börja tänka mer på vad som komma skall (annars blir inlägget mycket längre) så vi ses i Dojon! 

 

Arigatou gozaimshita!