Dagens komplimang(er)!

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/5/b/e/ogrkarate.se/httpd.www/blogg1/wp-includes/formatting.php on line 4382

Nu är ju frågan, vad är en komplimang i Karatesammanhang? För givetvis var det under träning som komplimangen gavs.

 

En vanlig komplimang i karate kan vara exempelvis från en familjemedlem i stil med ”vad duktig du var på träningen idag”, eller något mer som någon annan berättar för en att den tycker är bra eller fint. 

 

För mig i onsdags så var det två lägen som verkligen stack ut som exceptionella och helt utanför ramen för ”vanliga” komplimanger.  Det var lägen där folk gav komplimanger till sig själv! På samma gång som de gjorde det så gav de komplimanger till sina tränare och fick också en känsla av att en milstolpe hade nåtts och passerats. Nu menar jag inte att att det var två lägen där någon sa till sig själv ”Jupp, jag är så galet bra!” Utan det var det tidigare, att milstolpar passerats som var komplimangerna. Vi eftersträvar ju fortfarande ödmjukhet och att förbättra oss själva både mentalt och tekniskt.

 

Det första läget var en minior som kom och provade för första gången. Det märktes att minioren var ovan och en aning rädd. Minioren stöttades genom passet där det behövdes och när passet var slut så hade minioren inte bara genomfört ett helt pass. Den hade även övervunnit en rädsla och uppnått ett mål! Sällan har jag sett en elev så glad och stolt över sin prestation. Den eleven uppnådde något stort och gav sig själv en riktig komplimang genom att visa för sig själv och för andra vad den klarade. Den andra komplimangen som gavs i onsdags var en sån där ”nu-visar-vi-hur-konstiga-karatemänniskor-verkligen-är-komplimang”. Under Sanchinkatapasset, som följde nybörjarpasset fick jag nämligen höra att ”jag har aldrig varit med om att någon blivit så svettig i Sanchin att det skvätter när man testar!”. Det för mig är en komplimang, eftersom det visar att jag har lyckats jobba hårt. För är det något man utvecklas av inom karate så är det att jobba hårt. Att testa sina gränser och att ta sig förbi dem, i alla aspekter. Kropp, huvud och ande (mentalitet) – ingen aspekt är mindre viktig än de andra inom karaten!

 

Nu är det dags för en ny vecka och nya mål, vi ses i Dojon!

Arigatou gozaimashita!