Civilpass!


För snart en månad sen så gjorde vi något riktigt ovanligt, jag tror att det var en väldigt bra sak men den var dock ovanlig för oss. Vi tränade i vanliga kläder och utgick från vimmel istället för att träna i gi och från fast kamae. Orsaken till dessa två pass är egentligen väldigt enkel: 

Att få uppleva en skarp situation, under trygga omständigheter!

I vanliga kläder dessutom!

Om vi börjar i den änden så vill jag förklara varför det är så viktigt att ibland träna i vanliga kläder. Det spelar egentligen ingen roll vad man har på sig under ett sånt här pass. Så länge det är något man har till vardags. För helt ärligt så är chansen att man blir påhoppad när man är klädd i gi väldigt, väldigt liten. Det är ju inte det man springer runt på stan i.. Och tillhör man den lilla skara som byter om hemma så ska det väldigt mycket till för att man ska bli påhoppad mellan hemmet och bilen – bilen och Dojon och vice versa. Dessutom är det bra att uppleva hur mycket stelare ett par jeans är än ett par gi-byxor ifall man försöker sig på en spark i försvarssyfte exempelvis.

 

Att vi inte körde från fasta situationer har sina poänger men framförallt ville vi få fram naturliga reaktioner både från den som anföll och från den som blev anfallen. Mycket av det ”karatestela” flög ut genom fönstret och teknikerna blev snabbt anpassade till det våld man mötte. Därmed visar det sig att det vi tränar vanligtvis, även om det kan verka opraktiskt, går att använda reflexmässigt i skarpa lägen.  Nyckelordet här är anpassning. När man har tränat grundtekniker så bra att de sitter i ryggraden, då kan man anpassa reflexmässigt för att passa det våld man utsätts för. Både när det var obeväpnad strid och när man mötte en kniv. Med korta reflektioner mellan omgångarna och avbrott när man hade försvarat sig så blev det två riktigt roliga pass!

 

Min önskan är givetvis att ingen av våra elever ska ha otur nog att behöva använda sig av karate i självförsvar, men om det behövs så är det bra att ha provat så nära verkligheten som möjligt. Ikväll är det dags igen och på menyn idag står slag.

Vi ses i Dojon!

Arigatou gozaimashita!