Lite gammalt, lite nytt, lite experiment.


Vad gör man en kumitevecka mot slutet av terminen? Jo precis det som rubriken säger, man blandar lite olika saker som man har gjort under terminen, lite som man har gjort för tio + år sen och något man inte har gjort alls förut. Mot slutet av uppvärmningen i tisdags så gjorde vi en del reaktionsövningar. Först skulle vi spegla varandra så exakt som möjligt, efter det så gjorde vi en ”handslags-/bortdragsövning” som går ut på att man ska slå (eller undvika att bli slagen) på händerna av sin träningspartner, slutligen så gjorde vi också en övning som successivt innebar mer rörelse. Ungefär som sonoba randori fast bara den ena fick ”attackera” medan den andra bara fick undvika efter bästa förmåga utan att flytta på sig, efter hand fick man lyfta fötterna och senare även flytta dem medan kompisen fick börja med sparkar utöver bara att röra händerna. Den här övningen handlar egentligen mer om flyt än reaktion men är ändå ett bra sätt att öva sig i att reagera.

 

Efter det så gick vi in på den kumite som var gällande för passet och eftersom att färgade bälten skulle öva bunkaier så la vi in en del kataträning som mellanspel när man skulle gå vidare till nästa moment. I torsdags så var upplägget ungefär detsamma men utan reaktionsövningarna och med mer fokus på bunkaier och kumiten. Det blev bunkaier på Seiyunchin framförallt och ippon- och renzoku samt sandanuke.

 

I lördags så var det dubbelpass och många fokuserade på det vi skulle göra på uppvisningen på nationaldagen. huvudmomenten var mycket kata, kast och hojo undo (chiishi och makiwara) samt en del bunkai, sandanuke och sparkar. Efter lunchuppehållet (där vi åt  sushi hos vår samarbetspartner) så var det bara seniorer kvar och då passade vi på att repetera programmet som vi skulle genomföra på nationaldagen. Gekisai ichi i cirkel (utgick från mitten och samtliga rörde sig utåt) samtidigt som det genomfördes kihonbunkaier på samma kata. Vi gjorde även samma sak med Saifa (det var betydligt lättare i dojon än i skolparken), hojo undo träning med alla de portabla redskap vi har till hands. Efter det så körde vi sanchinkata med testing på yudansha och avslutade med randori. Vi genomförde det här 3-4 gånger under passet och sen var det dags för stretch och hemgång.

 

I söndags så hade miniorgruppen terminsavslutning, de var jätteduktiga och leddes genom uppvisning av sempai Gustaf som har tränat dem hela terminen. På yudanshapasset körde vi ett koncept på bunkaiträning ett riktigt intressant och spännande sätt att utforska katorna som vi tränar.

 

Sist men inte minst så var det igår katapass och på seniorpasset så tränade vi Tachikata, Fkyu kata dai ichi, Saifa, Seiyunchin, Shisochin, Sanchinkata och Tensho. Alltså var det en hel del som tränades igår och det kändes som en bra nivå på samtliga deltagare.

 

Ikväll är det nybörjarpass och Sanchinpass precis som vanligt, vi ses i dojon!

 

Arigatou gozaimashita!

Arigatou gozaimashita!