Bra, nej! Riktigt bra veckoslut!!

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/5/b/e/ogrkarate.se/httpd.www/blogg1/wp-includes/formatting.php on line 4387

Ja, det går liksom inte att säga annat just nu och det är precis som det ska vara efter såna här dagar. =)

 

I torsdags

Körde vi en halvtraditionell uppvärmning och jag säger halvtraditionell trots att det mesta var grund junbi undo precis som vanligt. Vi gjorde dock några tillägg, vilket man ibland kan behöva göra när man vill göra lite, lite mer än vanligt. det innebär inte att man måste ta bort andra övningar, det kanske innebär att man gör färre repetitioner av dem för att hinna med lite mer nya grejer också då man vill inspirera och utforska andra metoder. Så i torsdags la vi till en blandning av knäkontroll / övningar som Jesse Enkamp sensei har tipsat om. Dessutom så gjorde vi andningsövningar utöver de vi vanligtvis gör, eller snarare vi provade olika metoder att andas. I huvudsak inspirerat av en fridykare jag såg en intervju med för fem+ år sen. Att vi andas med magen är inget nytt för våra elever, men att vi kan fortsätta andas med bröstkorgen när magen är full var nytt, plus att man kan fylla magen, bröstet och ändå ha plats för mer luft. Man kan alltså andas mage-bröst-mage-bröst med en del övning vilket kommer att öka syreupptagningen. vi provade dessutom att andas både mage-bröst samtidigt och diskuterade varför andningen ner i magen är så viktig. Bl.a. för att det kan minska stress, oro och ångest. Utöver detta så gjorde vi en väldigt klassisk stretch där man jobbar i par, den ena ligger i shikodachi och den andra lägger tryck i i höftpartiet nedanför ländryggen. Vi diskuterade även en annan variant för att nå samma stretch mot slutet av passet.

I huvudsak så var det yngre elever på passet så vi körde Tachikata och Fkyu kata dai ichi i två stationer med en instruktör på varje station. Vi la väldigt mycket fokus på kata, styrka och stretch i torsdags, efter katan så avslutade med stretch där vi som sagt diskuterade hur fjärilsstretchen kan ha olika effekt beroende på om man sitter eller ligger ner.

 

I lördags

Var det gradering, Sandan- gradering (gradering till tredje nivån på svart bälte). Under sex timmar så prövades Shidoinerna Sofia och Andreas på alla sina kunskaper, uppvärmningssystem, grundtekniker (slag, blockeringar och sparkar), Ukemi och nage waza, kata och bunkaier, hojo undo, kakie och alla varianter av kumite som vi har i klubben. Det var stor uppslutning från medlemmarna och elever från samtliga grupper var närvarande, vissa kunde inte vara med hela tiden men de kom och var med så mycket de kunde vilket var jätteuppskattat! Det satt även många familjemedlemmar, vänner och bekanta i dojon hela tiden och tittade på under graderingen. Det var en stor dag för klubben och dess historia och vi är glada att så många kunde vara med i det. Det är första gången som vi har hållit en sammanhängande sex-timmars gradering, det fungerade jättebra och nu har vi en grundmall för kommande svartbältesgraderingar på hemmaplan. Vill man läsa mer om vad en grad och graderingar kan man läsa inlägget som handlar om just graderingar .

 

Söndag

Idag så uteblev yudanshapasset, dels pga att två av dem var helt slutkörda från graderingen dagen innan, men också pga feber (då ska man inte träna). Miniorpasset däremot gick av stapeln som vanligt och idag var det jag och Shidoin Daniel som tog hand om det. Efter uppvärmningen så körde vi Tachikata och vi började i fel ände, de fick börja med att göra så många fel de bara kunde i katan. Det kan låta konstigt men det finns en poäng med det. Nästa gång fick de nämligen inte göra samma fel, gången efter det så fick de inte göra något av de tidigare felen osv. Det blev något av en skrattfest och det gav riktigt bra Tachikata när de fick börja göra den rätt, alltså utan att göra medvetna fel. Utöver det så tränades sonoba sandan uke harai och slag på mittsar. Mitt i sandanuke passade vi på att leka lite grann, vi gjorde en typ av tävling som gick ut på att man skulle dra sin kompis från ena sidan dojon till den andra, på alla fyra, medan kompisen låg på rygg och höll i kompisens bälte.

 

Ja, som sagt ett riktigt bra veckoslut. Hade det inte varit för febern så hade det varit perfekt 😉 men vi har genomfört det hittills största arrangemanget förutom de läger vi brukar ordna, nu är det dags att ladda om för en ny vecka med massor av träning, vi ses i Dojon!

 

img_2523-17.jpg

Arigatou gozaimashita!