Dojo Kun.

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/5/b/e/ogrkarate.se/httpd.www/blogg1/wp-includes/formatting.php on line 4387

Varje träningspass hos oss avslutas med att vi läser och stämmer in i ”Dojo Kun”. Vissa pass så läser vi bara en av punkterna men det är helt klart en minoritet av passen som vi gör det. Vid dessa tillfällen får den som läser först bestämma vilken av punkterna denne tycker passar in bäst för stunden, relaterat till passet och sin egen situation. 

 

Så, Dojo Kun är alltså något som vi gör ofta, men vad är det egentligen? Och vad betyder det? För att få insikt i det här så att det inte bara är något som rabblas utan innebörd så ska jag i en miniserie blogginlägg gå igenom, förklara och tolka Dojo Kun utifrån de erfarenheter och den kunskap som jag under mina första 20 år som karateka har fått med mig. Men först och främst ska jag förklara vad Dojo Kun är och för att förklara det så måste jag börja med de två orden Dojo och Kun.

 

Dojo Kun skrivs med tre kanji (japanska tecken) och delas upp enligt följande: Do, Jo, Kun.

Do – betyder väg och är länkat med all budo och kampsport som idag räknas som japansk, även fast det inte är så uppenbart som det är i exempelvis Ju-Do, Aiki-Do, Iai-Do och så vidare. Ibland är det outtalat, som ofta inom Karate-Do, eller inte alls kopplat till namnet på träningsformen Ju-jutsu, Ken-jutsu och så vidare. Även dessa tillhör dock budo, ”Krigarens Väg”, och tränas i en Dojo. 

Jo – betyder plats och tillsammans med Do så får man ”Platsen för Vägen”. Det här ger en tydlig bild av vad som förväntas i Dojon. Dojon är platsen där man följer vägen, i vårt fall Kara Te Do – den tomma handens väg. Det innebär i korta drag att man har en given plats där man får vägledning för att ta sig fram längs vägen och där man får lära sig nya saker både om vad vägen innehåller och om sig själv. Det här är en av orsakerna till att vi inte tränar karate utanför Dojon, förutom under särskilda omständigheter.

Kun – betyder regler/bud och ger så slutprodukten ”Regler för Platsen för Vägen”. Dessa regler handlar inte egentligen om vad man får och inte får göra, de handlar mycket mer om att träna på ett sätt som gör att man bibehåller en balans, både i Dojon och i livet utanför Dojon. Vår förhoppning är nämligen att våra elever ska präglas av Dojo Kun så pass att det inte bara blir tomma ord som sägs efter varje träningspass, utan en del i deras livsstil och liv som karatekas.

 

Arigatou gozaimashita!