Upp och ner.


Det här är inte ett filosofiskt eller känslosamt inlägg, det bara beskriver banan ”Uke” har när den blir kastad. I alla fall i några kast.. 2, 4 och 5, annars följer den som kastar Ukes bana för att utnyttja dennes kraft och fart och minska den egna fysiska bördan. Att jobba undrat tungt är ju bara onödigt.

 

Torsdagspassen

Var helt riktade mot kast skulle jag vilja säga men det var inte helt hundra mot kast på seniorpasset även fast vi precis som juniorerna kastade. Juniorerna kastade framförallt Nage waza 1 men även 2 och 3. De är duktiga juniorerna, inte bara på att kasta och bli kastade utan även på att snappa upp detaljer som kanske inte nämns, men de ser dessa detaljer ändå och härmar riktigt bra! 

 

Seniorpasset var som jag inledde inte helt riktat mot kast och det berodde på att vi körde CrossKarate som inledning, den var i och för sig riktad mot kast och falltekniker men det är ju en lite speciell sak ändå. Första gången den här terminen kom vi alla tre varv och det märks att den här sortens träning ger resultat för det fanns energi kvar efteråt. Styrkan och konditionen är på uppsving och det är jättekul att se och uppleva! Efter det så var det vår tur att kasta. I torsdags så klättrade vi neråt när vi kastade, vi började på Nage waza 6 och kastade varandra 5, 4, 3, osv. Såhär mitt i terminen är det bättre att göra så upplever jag, då man annars riskerar att inte hinna mer än de kast man har kastat första halvan av terminen redan. Börjar man alltid från 1 så hinner man inte uppåt, framförallt inte om det ska instrueras under tiden. Vi kastade i grupper på ett sätt så att till och med jag fick kasta, det var inte bara länge sen, det var ruggigt roligt också :)! Efter att vi hade kastat klart så var det stretch och sen dags att gå hem för dagen.

Lördagspasset

 Här var det fullt ös hela passet, de yngre eleverna tog jag hand om och körde Tachikata och Nage waza 1, det gick riktigt bra och ibland får man vara lite oortodox gällande dräkten och ge bort sin jacka för att alla ska kunna kastas. I övrigt så var det kataträning, det sparkades och slogs på mittsar, Makiwaran och säcken användes flitigt vilket är kul att se. Det ger både uthållighet och teknikträning att träna mittsar, säck och Makiwara, så har man inget annat att göra en lördag så kan man alltid göra det.

 

I övrigt så pratades det lite om vad DoJo innebär och lite hur vi kan göra det smidigare för alla genom att alla hjälps åt. En bild jag har hittat beskriver det väldigt bra:

  

nu tror jag förvisso att det är en bild från en Aikido DoJo men principen är densamma. Och inte bara efter passet är slut, om alla hjälps åt att förbereda med att sätta ihop mattor, bära mittsar, plocka ner tavlor eller vad det än må vara så går det mycket fortare om alla hjälper till. Att set här kom upp berodde på att fyra stycken bar och förberedde i lördags och hann inte byta om till passets start, medan det fanns ombytta elever i DoJon som hade kunnat förbereda så att passet kunde komma igång fortare.. ”Everybody cleans”, absolut, men vi städar ju ute enbart, vi plockar upp och ner fem gånger i veckan. 

 

Nu är det dags att börja förbereda för en ny vecka, vi ses i DoJon!

Kom ihåg att anmäla om du har möjlighet att hjälpa till på lördag med det arbete vi gör med att röja efter företagsgalan.

Arigatou gozaimashita!