Enkla saker?


Kan det någonsin bli så? Att saker blir enkla?

 

Jag tror att saker kan bli enklare men inte nödvändigtvis enkla.  Om vi blickar tillbaka till lördagens pass först och sen går vidare mot söndagens Yudanshapass så är det inga direkt ”komplicerade” saker vi har tränat i helgen, däremot har vi fördjupat oss i det vi redan har gjort massor av gånger och med det gjort det enklare.

 

Lördag

Lördagens pass bestod av mycket grundträning. För nybörjarna och juniorerna som var där i lördags som även de är nya inom karaten så är det inget konstigt alls.  De färgade bälten som var på träningen kastade, tränade kata och Maegeri i huvudsak. Nu kan man tänka att kast och kata inte är grund men det är långt i från sant, för om vi slarvar med grunderna i kast och kata så är det för att vi slarvar med det i grundtekniksträningen också. Så färgade bälten tränade kast, framförallt med fokus på hur man ska kasta för att inte ge bort en gratis kontring d.v.s. att den man ska kasta får en möjlighet att hindra kastet. Kataträningen som gjordes är det inte så mycket att orda om, det tränades kata från Tachikata till seiyunchin. Det var även ett stort fokus på Maegeri (framåtdrivande spark) där det som kan se och verka enkelt även det har många bottnar. Flera olika moment och saker att tänka på tränades i maegeriträningen:

– träffhöjd

– träffyta

– förberedelse för sparken

– hålla höjd när man sparkar

– balans 

– höft.

Listan kan fyllas på och beskriva de olika stegen men det skulle behövas göras i ett annat forum än skrift, då det  kan bli väldigt långt att läsa.

 

När passet närmade sig sitt slut så var det dags att bryta för stretching, det märks ganska stor skillnad om man jämför idag med hur det var för bara ett par veckor sen.

Söndag

Här kan man lätt tänka att då det var Yudanshapass så sades och lärdes massor av hemliga och häftiga tekniker ut, absolut hemliga för de som aldrig varit en dojo och häftiga i den bemärkelse att de kan se häftiga ut första gången man ser dem men också i det att ju mer man tränar och upptäcker karaten desto häftigare blir upplevelsen av teknikerna (tycker i alla fall jag). Det vi tränade framförallt var bunkaier, den långa flytande Gekisai ichi bunkaien och kihon bunkaierna som är bestämda som grund att stå på gällande Gekisai ichi. 

 

Något som kom upp här var att tänka som om man aldrig har mött bunkaierna tidigare, vad händer med den som gör hela renzuko bunkaien om man börjar tänka lite (ytterst lite räcker) utanför ramen? Jo man kan ställa till det ordentligt för den som gör bunkaien. Det här är inte något vi aktivt ska träna på men som ändå är ytterst viktigt att pålysa: alla vi möter tränar inte på samma sätt som vi och har därför inte samma förutfattade mening om vad som ska hända härnäst.

 

För att runda av, nej jag tror inte att karaten i sig blir enklare och momenten behöver hela tiden tränas och förbättras då vi glömmer och förändras fysiskt och mentalt. Däremot så tror jag att då vi har avancerat inom karaten och det börjar bli något som är naturligt för oss, då blir vi bättre och därför kommer teknikerna att verka enklare. Det är då detaljerna kommer på allvar. Vi ses i Dojon!

 

Arigatou gozaimashita!