Strong stance – Clean home!


Jag ska i det här inlägget börja i fel ände och inte röra inläggets rubrik alls. Jag är en mångsysslare och mår oftast bäst när jag har tre-fem prioriterade projekt igång samtidigt. Alla projekt är inte lika viktiga, men det är dem jag fokuserar på just då. Jag studerar på universitetet; driver en karateklubb med hjälp av duktiga instruktörer och en stark styrelse som begränsar mig när jag vill för mycket; jag utforskar andra kampsporter, läser bloggar och tittar på instruktionsvideor för att berika min karate. Utöver det så sneglar jag mycket mot Yoga och zenmeditation och diskuterar med andra tränare för att hjälpa min karate att utvecklas på flera sätt. Dessutom så jobbar jag deltid i kyrkan, är aktiv som hemvärnsman och arbetar ibland också som instruktör där. Jag skulle kunna fortsätta en bra bit då listan är lång på saker jag gör. Ibland har jag fått frågan om jag inte gör för mycket och hur jag orkar. Jag förstår att det är av oro att jag ska bränna ut mig eller gå in så hårt att lågan för något av det jag gör slocknar, men mitt svar är alltid detsamma:

Jag gör bara det jag MÅSTE göra och det jag VILL göra

Ingenting annat. Jag tror att man ofta i livet tänker ”det där vill jag göra” eller ”det där måste jag göra” – och den senare tror jag är värre än den tidigare. Jag tror nämligen att det är väldigt många som lägger måsten där det egentligen går att uttrycka en vilja i stället. Ett måste kan lätt skapa en känsla av att man lägger en tyngd på sina axlar som man skulle kunna klara av om det inte var för att man har så många andra saker man också måste göra. Jag läste ett blogginlägg där en känd bloggare i 30-års åldern förklarade varför denne inte hann med livet, eftersom det fanns för många måsten. Denne fick svar av en person i 50-års åldern att många av dessa måsten var något som bloggaren projicerade på sig själv utifrån en vilja att uppnå ett ideal som denne hade satt upp för sig själv. Jag tror inte att bloggaren är ensam om det här. Däremot så tror jag att informationssamhället har gett upphov till att det finns så många saker man vill göra att det blir till en massa måsten istället. Kontentan är alltså, att jag gör bara det jag vill tillsammans med det jag måste och försöker att lära mig att se var gränsen går. Exempelvis så vill jag jobba med något jag brinner för och därför måste jag plugga ordentligt. Däremot kan jag tycka att det vore coolt att kunna surfa och det är något jag vill prova, men det är absolut inget som jag måste göra.

 

Utöver att plugga så finns det givetvis fler saker som jag måste göra. Jag måste borsta tänderna, annars måste tandläkaren borra och det vill jag undvika. En annan sak jag måste göra, det är att sköta städningen hemma. Det ingår i den uppgörelse vi har i vårt hushåll.

 

Problemet är att jag hatar att städa. Det är en av de absolut tråkigaste sakerna jag vet. Jag är väl medveten om fördelarna med att städa – hemmet känns fräscht och det blir dessutom lättare att leva i en liten lägenhet (som vi gör) när det inte är fullt med saker överallt. Lägger man dessutom till hälsofördelarna, med tanke på hur många som lider av astma och andra allergier, så gör man det ju lättare för andra människor att känna sig bekväma i ens hem när det inte är dammigt, vilket kan försvåra andningen. Dock är det värre för mig att diska än att städa och med vår uppgörelse slipper jag den mesta disken.

Sluta nu, vi behöver inte höra hela ditt livs historia…

Sant, det är helt rätt! Jag ska ta mig till poängen med inlägget:

Strong stance – Clean home

Det här var min lösning på problemet ovan och det är min utmaning till er som läser det här.

Kombinera städningen, eller vad det nu är som är tråkigt men måste göras, med något roligt!

En av de absolut roligaste aktiviteterna jag vet är karate – för den som känner mig är det knappast en chock. Inom karaten så försöker jag som jag skrev ovan att ständigt utvecklas och förbättras. Vissa har förmodligen redan räknat ut vart det här bär hän men jag ska förklara ändå. I fredags städade jag hela vår lägenhet (förvisso bara 29 m²) i olika ställningar som vi tränar i karaten.

Våtutrymmen städade jag i Shikodachi och det var där idén föddes: ”kan jag inte städa hela lägenheten så här?”. Det var helt plötsligt inte lika tråkigt att städa toaletten som det brukar vara. Innan jag började så mjukade jag upp höften ordentligt och det rekommenderar jag dem som antar utmaningen att göra också.

Tvätten – den vek och förflyttade jag i Zenkutsudachi och Koukutsudachi.

Damma – det gjorde jag i Nekoashidachi,

Lyft – saker som behövde lyftas upp från golvet för att dammsugaren skulle få fritt spelrum lyftes i Hachishidachi,

Dammsugning – gjordes i Sanchindachi.

Skaka mattorna – Kibadachi.

På det här sättet gjorde jag städningen, som jag måste göra, till något som var kul, utmanande och faktiskt ett bra träningspass som jag vill göra om.

 

Utmaningen från mig till er är, som rubriken antyder, att städa era hem i karateställningar!

Självklart är jag medveten om att det är lättare att göra i en liten lägenhet, men fokusera på ett rum om så behövs och gör flera ställningar i det rummet. Utmaningen är icke desto mindre: städa i de ställningar vi tränar! Du blir starkare i ställningen, får träning hemma, och kanske blir städningen till och med något du börjar se fram emot.

 

Skriv gärna i kommentarsfältet vilken ställning du använder till vilket rum eller om du har andra sätt att få tråkiga måsten att programmeras om till roliga vill-göra-saker!

 

Vi ses i dojon!

 

Arigatou gozaimashita!