Kihon…. Eller kihon!!

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/5/b/e/ogrkarate.se/httpd.www/blogg1/wp-includes/formatting.php on line 4382

Det handlar om inställning 

Ser man sucken i de fyra punkterna eller ser man glädjen i utropstecknen?

 

Känner man: tisdag, kihon, torsdag kihon, lördag, kihon, söndag, kihon, tisdag, kihon.. Suck, torsdag, kihon… Ja då är det lätt att tappa fokus på vad vi gör. De flesta hamnar i det tänket någon gång under sin karateutveckling. För vad är kihon? Och vad är Junbi undo?

 

Byggstenar och förberedelse 

 

Det enkla svaret är rätt och slätt att Kihon är våra grundtekniker. Det mer filosofiska svaret är att kihon är byggstenar, eller för att bättre koppla till vår klubbs filosofi: rötter! Kihon: slag, blockeringar, sparkar, ställningar, styrkeredskap, bunkai, kakie, Junbi undo. Det är våra rötter. Att vi jobbar ofta och mycket med våra rötter är jätteviktigt för att vi ska kunna utvecklas starkt och snabbt.

 

Ett träd med svaga rötter kan inte bli starkt.

 

Det här innebär inte att vi ska vara enbart ”karatestela”, vilket har nämnts i Junbi undon den här terminen. Miyagi Sensei (grundaren av Goju Ryul) liknade vår stil med ett pilträd i vinden. ”Det står stadigt trots starka vindar men jobbar inte mot vinden, utan följer dess rörelse”. Det gör att pilträdet inte förstörs av vinden.

Området jag växte upp i var det ”höga” området, när vi var små så var det många stenblock som blev kallade för berg. Många av dem hade ett bergs karaktär så det var inte helt ologiskt när man tänker efter. På ”berget” bakom vårat hus växte många tallar och granar. Jag väljer att kalla det för berg trots att det bara är 3,5-4 meter högt och har en diameter på 100 meter. Poängen är inte vad jag kallar det utan att när det blåste kraftigt så hade många av tallarna som hade rotat sig i mossan stora problem. Rötterna var inte starka nog att stå emot och tallar är som de flesta vet, ett stelt träslag. Det var mer än en gång då vi kunde gå upp och se hur det vi tidigare hade tyckt var stabila träd hade rasat för vinden. Medan däremot pilträden på området hade slagit rot i bättre mark, rotat sig ordentligt och var följsamma i vinden i stället för att försöka stå emot. De hade klarat sig utan att tappa mer än några löv.

 

Så, vad är det då jag vill säga med det här? Jo, vi jobbar med grundtekniker, alla grundtekniker vi har för att för starka rötter. Men är vi stela i stället för följsamma så kommer vi att välta eftersom att vi försöker motverka istället för att svaja med.

 

Så igår jobbade vi alltså med kihon: jodan-, chudan-, gedan tsuki och uke. Vi slog samtidigt som vi jobbade med taiotosu. Vi slog mawashi-, furi-, kisamitsuki och uraken uchi. Vi slog under förflyttning i zenkutsudachi och shikodachi, sparkade maegeri från nekoashidachi och blockerade kosauke i sanchindachi. Allt detta, ivklusive kakie stärker våra rötter. Det gör oss också starkare och mer följsamma. Tänk på pilträdet nästa gång du övar kakie, det är en väldigt Goju-karakteristisk övning!

 

Junbi undo

 

Det är alltså sådan här träning vi förbereder för i Junbi undo, som betyder förberedelseträning. Vi förbereder oss fysiskt och mentalt för att kunna skapa starka rötter. Sen spelar det ingen roll hur länge man har tränat, man kan alltid lära sig nya saker. Jag har lärt mig nytt varje pass den här terminen, inte för att vi har gjort flashiga saker, utan för att jag precis som alla andra har jobbat på mina grundtekniker och utforskat dem och mig själv. Att höra svartbältare säga (efter tio+ år av träning) att ”varje pass den här terminen har jag lärt mig något nytt om uppvärmningen eller om grundteknikerna”, är riktigt inspirerande!

 

Sen när vi har stärkt rötterna och har ännu starkare grunder, då kan vi lära oss nya saker!

 

Vi ses i Dojon!

 

Arigatou gozaimashita!