Bra inledning på året!


Året har börjat bra! De två första passen har flugit iväg, åtminstone har jag upplevt dem så. Idag tränade vi grundtekniker och utökade Junbi undon en aning. Det är spännande att jag kommit på ytterligare en övning som vi har missat, utöver den som blev påpekad ikväll! Men det är bara bra för då har vi mer att göra. Vi har också kört en ny variant av Chudan tsuki i kihonträningen, där man jobbar med Taiotosu samtidigt som man slår. Åtminstone för mig känns den riktigt bra. Det är också roligt att se att höftutvecklingen och fokuset i slagen är på en väldigt bra nivå med tanke på att vi precis har börjat terminen.

Information och instruktioner under uppvärmningen.

Det har varit mycket information de här två passen, men den är av godo även om det ibland kan kännas som upprepning. Det primära skälet att ta all den informationen tidigt är att att även om man inte minns allt solklart, så ligger det ofta och gror i ens undermedvetna. Det leder till att tankarna alltid finns och att detaljer allt mer sällan behöver påpekas.

Men vad är det då som är så nyttigt med den information man matas med?

  • För att undvika skador när vi tränar. Många av oss tränar ju för att hålla kroppen hel och stark. 
  • För att man lättare ska kunna upptäcka de kopplingar som finns mellan uppvärmningen och de tekniker vi tränar.
  • Det underlättar i förlängningen inlärningen av bunkaier, kumite osv.
  • För att man ska lära kroppen rätt vilket gör att övningarna gör dig snabbare, smidigare och starkare. Det är jätteviktigt om du har otur nog att hamna i en skarp situation.
  • Men framförallt lär informationen dig saker om dig själv: Hur din kropp fungerar, hur den kan fungera och, om du har tränat några år, hur mycket du har utvecklats!

För det är när all information har tagits emot och bearbetats undermedvetet, jobbats in i kroppen och frågor börjat formuleras kring det som du har utvecklats. Nu ser du kopplingarna mycket fortare och kan lära dig nya varianter mycket snabbare än förut. Andra tankesätt och applikationer öppnas upp för att du hela tiden är i ett ständigt flöde av självutveckling och självutforskning.

Så fortsätt träningen med tålamod, ta till vara på den information som ges och utnyttja alla tillfällen till repetition – då kan du se fram emot en spännande utveckling fysiskt, mentalt och kunskapsmässigt!

 
Vi ses in Dojon!

 

Arigatou gozaimashita!