Graderingsträningar!

Terminsavslutningen närmar sig med stormsteg och så även graderingarna där samtliga som känner sig redo att prova efter att ha fått ”Ok jag tycker du kan prova”, får möjlighet att visa upp alla sina kunskaper och eventuellt få en ny grad.  Att gradera och att börja fokusera extra mycket på gradering är nyttigt av flera orsaker.

Adrenalin

Framförallt så får man ofta ett adrenalinpåslag vilket är bra. Det kan kännas stressigt och ovant att stå framför graderingskommitén, men att öva sig i såna saker i en trygg miljö gör dig säkrare och stabilare när det är ett skarpt läge. Ett sånt läge som jag hoppas att man aldrig ska hamna i trots att det är det vi tränar för. När det händer så är det bra att ha graderingar i ryggen, inte för att man har ett bälte runt midjan utan för att man har erfarenhet av adrenalinpåslaget som sker i stressen där och då.

Fokus

Att hävda att ens fokus inte skärps till när man vet att det närmar sig en prövning det tror jag är fel. Det är ju när man ska bevisa att man kan något som man fokuserar extra mycket på just det, det gäller även för prov i skolan, tävlingar och dylikt. Allt man har jobbat på och med under en period avgörs vid ett tillfälle och då gäller det att ha fokus. Dessutom att få bara fokusera på sig själv och vad man själv gör under passet bidrar till att man lär sig (det är i alla fall ett av målen) att fokusera bort allt och alla andra som är runtomkring.  Att fokusera på för mycket runtomkring kommer enbart att leda till skador och återhämtningstid vilket inte är målet med att sätta press, målet är snarare att teknikerna ska fungera med minimal skaderisk.

Kast

Igår var det Nage waza (Kasttekniker) och Ukemi (Falltekniker) på både junior- och seniorpassen. Juniorerna följde en bana för Ukemi vid fyra olika stationer skulle de göra två falltekniker per station, först bakåt sen sida och framåt. Efter det så gick de över på att kasta varandra Nage waza 1 & 2 i enlighet med den nivå de var på där de äldre eleverna kastade varandra utan matta och de yngre fällde varandra snarare än att faktiskt kasta varandra.

image

Seniorerna hade ett liknande upplägg men då det var större skillnad mellan graderna i den gruppen i går så fick de färgade bältena kasta hela passet efter uppvärmningen medan vitbältarna fick öva massor av fallteknik och sen också bli kastade mot slutet av passet.

 

Så som sagt: Det är graderingstider och det blir ett adrenalinpåslag under press, det räknar vi med. Men försök att slappna av och fokusera på din egen uppgift så undviker vi skador. Vi ses i Dojon!

 

Arigatou gozaimashita!