Tio timmar träning på en helg!

Japp så blev det den här helgen. Om man börjar från början såsom man bör så var det fyra timmar på lördag och sex timmar söndag.

 

Första passet präglades av kata, bunkai, hojo undo och randori.

Man kan tycka att det ofta är så men det är alltid olika personer och olika övningar så det är helt unikt varje gång ändå. Så det som tränades efter uppvärmningen var framförallt Tachikata och Saifa som kator. Mycket detaljfokus, framförallt på Saifa efter att ha tittat på 100 kator på film flera gånger och hittat detaljer som man inte märker vid första anblicken.. Bunkaier gjordes på Shisochin, egna idéer och en del av de grundbunkaier som vi har satt. Mest egna idéer, bra idéer ska tilläggas! Shidoin Daniel fick frågan av en av de yngre eleverna om han kunde gå igenom lite chiishi vilket han inte had något emot att lära ut. Det verkade som att fler än den som ställde frågan var intresserade då det ganska fort blev en grupp som körde chiishi. Utöver det så tränades Randori, en del makiwara och Gekisai katorna också under första passet. Yakuso kumite tränades också intensivt.

 

Pass nummer 2

Efter att vi hade ätit lunch på Chop chop så återvände vi till Dojon för ytterligare ett träningspass. Det här passet var jag så involverad i mina egna företagandet, då jag instruerade och förklarade konceptet och nyttan med renzuko bunkai. Så här missade jag helt ärligt nog en stor del av det som tränades. Jag vet dock att jag såg både Nage waza och bunkaier tränas, dels gör att jag var där och instruerade en aning också. Makiwaran hördes en hel del och det är kul att den används. Det och chiishi är två bra sätt att lära sig tekniken för våra slag. Så makiwaran främjar våra tekniker.

 

Som avslutning på passet så gick vi igenom slagteknik, hur man slår, varför man slår så och att syftet med slaget påverkar hur jag slår. Det är nämligen då att man bör inte slå på samma sätt när man tänker träff som när man under mängdträning slår i luften. Man bör heller inte slå på makiwara på samma sätt som när man tänker träff osv. Hur jag slår beror på syftet med slaget, syftet och dess utförande påverkar hur min kropp reagerar vid färdig teknik. Vill man hitta sin styrka och teknik i slagen rekommenderar jag chiishi och makiwara, utöver det så behöver man också en motståndare med jämna mellanrum för att se om tekniken fungerar eller inte. Att bara slå i luften lär vi oss inte mycket mer än att vi skapar ett muskelminne.

 

Så, resterande sex timmar skriver jag om i morgon, det var ett bra läger hursomhelst och tårtan gick åt. På tisdag är det träning som vanligt och den här veckan är det inga överraskningar alls som inträffar vad jag vet.

 
Vi ses i Dojon!

 
Arigatou gozaimashita!