Gasshuku i Leeds dag 1

Det senaste dygnet har bjudit på mycket! Vi har träffat många gamla och nya bekanta och vänner, tränat massor och kört jan-ken-pon (sten-sax-påse) som ett roligt mellanspel. De runt omkring skrattade nog lika mycket som vi.

 

image

Kihon

Vi började med en ganska kort uppvärmning och efter det så tränade vi allihop grundtekniker och steg tillsammans. Vi fokuserade mycket på de viktigaste ställningarna, att få dem rätt för kroppen. Zenkutsidachi, Shikodachi och Sanchindachi, det viktigaste var höft, rygg och rätt sätt att måtta ut hur en Sachin ska vara.

Färgade bälten

Tränade kata Gekisai Ichi och fick jobba med det sätt som bunkaier tränas på i vår huvuddojo. Det var kul och intressant att träna på ett annorlunda sätt än vad man var van vid, det var verkligen #neverstop som gällde. Alla bunkaier utgick från kakie vilket är den position man förmodligen kommer att hamna i i en riktig situation, när man tar emot slaget/sparken.

 

Svarta bälten

Tränade också Gekisai ichi, men också, ni och Saifa. Det var mycket av bunkaikonceptet som gällde i den gruppen också. De olika nivåerna av bunkaiträning gör det väldigt spännande. Dels svårighetsmässigt men också att träna en sekvens i taget kontra att göra hela katan som en bunkai. Det man måste komma ihåg är att det bara är en träningsform, det går inte att göra hela katan i följd i en skarp situation, det är inte realistiskt.  Något som är viktigt i det är att inte släppa kontaken med den man tränar med då man riskerar att förlora kontroll då.

 

Något viktigt att tänka på som blir mer och mer uppenbart är att det dels inte handlar om att blockera när man tänker ”uke”, uke eller ”ukeru” som det kommer från betyder egentligen ”recieve/ta emot” vilket inte alls är detsamma som att blockera. Det handlar alltså inte om att blockera, utan snarare ta emot eller leda om motståndarens kraft. När man tittar på hur mästarna visar teknikerna så syns det att det är så man bör jobba. dessutom har de påtalat principen att händerna jobbar samtidigt ”block” och attack sker samtidigt. Det gör att man aldrig väntar på motståndarens nästa drag utan är steget före.

 

Mer kommer i morgon och det ser vi fram emot!

 

Vi ses i dojon!

 

Arigatou gozaimashita!