Karate är kata, eller kata är karate!

Jag läste en artikel som handlade om det igår när jag satt på bussen hem. Jag hade inte och vill inte uttrycka det annorlunda än det jag läste. Det handlade om hur kata är karatens själ och hur vi även fast vi inte kommer att nå den perfekta katan ändå kan och bör visualisera den och sträva efter den. Väldigt passande att en sådan artikel skrivs när vi har katavecka i klubben, kata och kihon.

 

Bältesknytarkurs

Det var synen som jag möttes av när jag klev in i dojon, också det väldigt passande då jag precis hade avrundat ett samtal om hur man ska ta hand om och vika sin dräkt på traditionellt okinawianskt sätt. Jag fick även höra mycket gott om juniorpasset, vilket gör att jag skäms en aning över att jag inte haft tid att vara närvarande på fler pass den här terminen men jag ska försöka ändra på det.

image

Kihon

Seniorpasset igår var mycket inriktat mot kihon på alla sätt. Ordentlig grunduppvärmning där det var mycket fokus på låg tyngdpunkt, ställningar och bra kroppsstruktur. Vi gick också igenom våra grundblockeringar och våra grundslag. Både i heikodachi och shikodachi vilket känns en del i benen i dag.

 

Kata

Fokuset i uppvärmningen var passets röda tråd. tyngdpunkt, ställning och kroppsstrukturen är hela tiden återkommande i kataträning oavsett om man tränar Tachikata, Shisochin eller allt däremellan vilket vi gjorde igår. För egen del så var det framförallt tempot som jag fick tänka på, när vi tränar kata tillsammans så är det viktigt att hålla ihop gruppen och hålla ett lägre tempo än vad man ibland vill. Det här är dock en poäng att ta med sig i kata i allmänhet då det vi västerlänningar (det här gäller givetvis inte alla) ofta får höra är ”sänk tempot, du gör katan för fort”. Framförallt de lägre katorna tränades i flera riktningar också, detta för att vänja sig vid att framåt inte alltid är framåt.

 

Efter att kataträningen va slut så stretchade vi, mest de traditionella stretchmoment vi brukar göra men ckså några nyare inslag från Yoga.

 

På torsdag är det kata/kihon igen, vi ses i Dojon!

 

Arigatou gozaimashita!