Kata, bunkai och randori

TräningSkapad av Stefan Fredriksson sön, september 20, 2015 22:14:44
Inte världens roligaste eller mest fantasifulla titel, men inte desto mindre kul att träna och det som tränades igår! Vad gällde kata så tränades samtliga kator från Tachikata till Seyunchin, fortfarande en del som jobbar efter det som shidoin Sofia gjorde för ett par veckor sen. Alltså att testa sig själv genom att ändra riktning och inte alltid ha shomen framåt för att se till att katan verkligen sitter.

På bunkaifronten var det framförallt Gekisai bunkaier som tränades, främst den sammanhänngande (kihon, renzuko). Mot slutet av träningen ville jag dock att alla skulle gå igenom de bunkaier vi har som grundbunkaier och det slutade med att jag på fjärde bunkaien av fem gjorde det absolut bästa fotsvep jag någonsin gjort! Jag är fortfarande lite snopen över att det faktiskt blev så bra, framförallt då fotsvep inte har varit min starka sida förut och är det egentligen fortfarande inte.

Något som jag fokuserade på i den sammanhängande bunkaien var shotei uke, hur vi är vana att göra den och varför vi inte ska göra så. De tre främsta orsakerna är att det är så liten träffyta att risken att missa är för stor samt att man ofta bara leder om slaget till en lägre träff och signalerar att man vet vad som kommer. Det senare gör ju att om motståndaren är något sånär med i matchen så kommer något annat att hända istället.

Jag la mig inte i randorin så mycket då det är en process som måste få växa friare, det går inte att styra och säga ”gör alltid såhär mot den där attacken”. Det funkar inte för man är inte alltid i läge att göra så. så det förslag jag gav var istället att göra blockeringen med kraft och ibland att prova en annan blockering om det går (för att motståndaren inte ska vänja sig att komma till det läget och därför kunna kontra den förväntade attacken).
Ett par bilder från bunkaiträningen.
I veckan kör vi på som vanligt igen med tillägget dubbelpass på lördag!

Vi ses i Dojon!

Arigatou gozaimashita!